Driesen Transport en Xenz

DRIESEN TRANSPORT & LOGISTIEK VERVOERT 75.000 PRODUCTEN VOOR XENZ

DE KRACHT VAN
LOKALE SAMENWERKING

Driesen Transport en Xenz, Driesen Transport levert elk jaar 75.000 badkamerproducten aan zeshonderd dealers in Nederland en België. Driesen Transport & Logistiek zorgt dat ze daar schadevrij en op tijd aankomen. Directeuren Egbert Lassche en Andrew Driesen vertellen over de kracht van lokale samenwerkingen. “Mensen uit je eigen netwerken zetten net een paar stappen extra…”

In de kantine van Driesen Transport & Logistiek aan de Schaarweg in Vollenhove kijkt grondlegger Harm Driesen toe vanaf de muur. Hij staat op een enorme foto naast de eerste vrachtwagen van het bedrijf. “Ik ben ondertussen de vierde generatie.

Mijn overgrootvader begon samen met Marsman uit Zwartsluis een transportbedrijf. Eerst vervoerde hij vee en later legde hij zich toe op ander vervoer en verhuizingen”, vertelt Andrew Driesen. Driesen richt zich tegenwoordig volledig op transport en logistiek.

Wie regelmatig over de Schaarweg rijdt, stuit bij het pand van Driesen vaak op de naam Xenz. Dat is een van de bedrijven van Egbert Lassche. De onderneming is gevestigd in Dronten, maar de samenwerking met Driesen is nauw. Van de 55 medewerkers werken er bijvoorbeeld tien op die locatie. Driesen verzorgt ook de warehousing voor Xenz. “Wij fabriceren en importeren badkamerproducten. Die komen vanuit Zuid- Europa uiteindelijk allemaal naar Vollenhove en van hieruit gaan ze naar onze dealers. Driesen is voor ons een hele belangrijke schakel in het bedrijfsproces”, legt Lassche uit.

“Mensen uit je eigen netwerken zetten net een paar stappen extra…”

Zorgvuldig

Dat belang gaat verder dan op tijd de juiste orders bij de juiste klanten afleveren. “Badkamerproducten zijn kwetsbare materialen. Als een transporteur er niet goed mee omgaat, raken ze snel beschadigd. Het gevolg: ontevreden klanten, beschadigde producten die je niet meer kunt gebruiken, verspilde energie en uiteindelijk kosten die je liever niet maakt. Driesen weet hoe ze zorgvuldig met onze producten moeten omgaan. Deels denk ik nog door de jarenlange ervaring met verhuizingen”, zegt Lassche.

Maar het heeft ook met een goede instelling te maken, denkt hij. Lassche werkt sowieso graag met lokale partners uit Sint Jansklooster en Vollenhove. “Wij zoeken altijd naar mensen uit ons netwerk. Dan kom je al snel in het eigen dorp terecht. Dat heeft te maken met elkaar iets gunnen, maar ook met vertrouwen en eigenaarschap. Medewerkers uit de eigen omgeving zetten voor mijn gevoel net een stapje extra. Ze voelen zich betrokken bij een bedrijf.”

Saamhorigheid

Andrew Driesen herkent zich in dat verhaal. Van de twintig medewerkers van het transportbedrijf komen verreweg de meeste uit de directe omgeving. “En die benaderen we over het algemeen zelf. Vaak zijn het jongens uit het dorp waarvan je het gevoel hebt dat ze bij het bedrijf passen. We kunnen echt op onze medewerkers bouwen. Ik kan ze bij wijze van spreken de sleutel geven en een paar weken niet op kantoor komen. Dan weet ik dat het goed komt. Dat heeft ook met saamhorigheid te maken. Als het druk is, loop ik zelf ook net zo hard mee in het magazijn.”

Driesen Transport & Logistiek onderscheidt zich met die instelling op de markt, denkt Driesen. “Wij werken voor een breed scala aan opdrachtgevers, maar voor een belangrijk deel vervoeren wij goederen die net wat meer aandacht nodig hebben. Buiten badkamers bijvoorbeeld ook veel meubelen. Van oudsher zijn we daarin gespecialiseerd, maar daarvoor heb je wel de juiste medewerkers nodig. We zetten niet zomaar iemand op de vrachtwagen.”

Ambitie en bewijsdrang

Ondernemerschap zit inwoners van Sint Jansklooster in het bloed, zegt Lassche. “Ik hoor gekscherend wel eens dat alle inwoners van het dorp een bus met gereedschap hebben. Daar zit wat in. We hebben altijd veel ondernemers gehad. Inwoners van Sint Jansklooster zijn vaak ambitieus en hebben een zekere bewijsdrang. Dat zie je terug in het bedrijfsleven. Ook ondernemers in de regio werken graag met mensen uit het dorp. Zelf werk ook graag samen met specialisten uit eigen omgeving. Peter Winters van PW Montage in Vollenhove verzorgt bijvoorbeeld voor ons de montage bij particulieren thuis en van zijn zoon kopen we badkamerspiegels. Dat soort lokale samenwerkingen vind ik mooi.”

XENZ LEVERT PREMIUM BADKAMER PRODUCTEN AAN
DE BETERE SANITAIR SPECIAALZAKEN IN DE BENELUX

Tot 2017 gebeurde dat nog onder de naam Beter Bad. Het bedrijf in Dronten wil de mooiste badkamers creëren met kwaliteitsproducten die in kleur en materiaal perfect op elkaar zijn afgestemd. Dat is mogelijk met een compleet aanbod baden, douchevloeren, kranen, douchewanden en wellness-producten. Een belangrijk deel van de producten wordt gemaakt in Italië en Portugal. Xenz stemt dat aanbod af op de wensen en eisen van de Belgische en Nederlandse markt.


De Linge 33 | 8253 PJ DrontenSchaarweg 2 | 8325 DC Vollenhove