Upgrade Jezelf: Van barman naar schilder

Schilders, stukadoors, metselaars en tegelzetters zijn steeds moeilijker te vinden. Uitzend- en detacheringsbureau DusDoen. nu uit Meppel zet zich in om juist deze vaklieden te werven en breed inzetbaar te maken binnen bouw en techniek. Daarbij is ontwikkeling en scholing volgens directeur Henk Veenema essentieel. Zeven leerling- schilders zijn in maart begonnen met een mbo-opleiding op een schilderachtige locatie, Fredeshiem in Steenwijk. Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ontwikkelfonds, onderdeel van Upgrade jezelf.

Wat houdt de opleiding in?

‘Het is een praktijkgericht jaartraject op mbo-2-niveau. De eerste maand gaan cursisten volop aan het schilderen. Daarna gaan ze nog één dag per twee weken naar school en daarnaast aan de slag bij een leer-werkbedrijf. De praktijk- en theorielessen zijn op Buitengoed Fredeshiem in Steenwijk. Voor onze kandidaten is deze plek een buitenkans. Een hotelkamer schilderen geeft meer voldoening dan een muur van een klaslokaal waar volgende week weer een andere kleur overheen gaat.’

De cursisten hebben een baangarantie, hoe kunt u dat garanderen?

‘Er is al jaren een schreeuwend tekort aan geschoolde vakkrachten. Het was dan ook niet moeilijk om leerwerk- bedrijven te vinden. Vijf van de zeven kandidaten hebben al een opdrachtgever gevonden waar ze betaald werken. En verder, om die baangarantie te kunnen bieden, is het voor mij belangrijk dat ik cursisten heb, die vol overtuiging kiezen voor dit vak. Motivatie en levenservaring waren dan ook belangrijke wervingscriteria. Daarom hebben we ook niet gezocht naar schoolverlaters, maar naar mensen die een carrièreswitch wilden mak en.’

Had u deze opleiding ook kunnen aanbieden zonder steun van het Ontwikkelfonds?


‘Ja, maar het was wel een opluchting dat we de vergoeding kregen, want het is toch een flink bedrag. Het verlaagt de drempel om te blijven investeren in personeel. Dat is van wezenlijk belang voor elke werkgever. Scholing is en blijft belangrijk om vaklieden breed inzetbaar te maken en houden. Het is essentieel voor een vitale toekomst van ons bedrijf en medewerkers, maar ook voor de bouw- en technieksector in zijn geheel.’

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.upgradejezelfregiozwolle.nl