Urker Vishandel van Slooten: Johan haalt kennis uit de Noordzee

tekst: Peter Nefkens | foto’s: Uitgeverij Trots op

De Urker Vishandel aan het Slotplantsoen mag zich in een vaste klantenkring verheugen. Niet alleen Meppelers, maar ook mensen uit de wijde regio. Eigenaar Johan van Slooten wist tot 2008 alles van het vissen, het exploiteren van een winkel was nieuw voor hem. ‘Vis bereiden en klaarmaken, ik wist nog niet hoe dat moest, maar dat heb ik allemaal geleerd’, lacht Johan. Een completere eigenaar van een viswinkel kun je niet krijgen: de 20 jaar ervaring als Noordzeevisser zorgde voor een kwalitatief hoogwaardig assortiment aan zeeproducten. ‘En omdat mijn broer nog steeds op zee vist, kan ik speciale bestellingen snel regelen. Ik stuur mijn broer een appje en de volgende dag heeft de klant vier zeekrabben, vers uit de zee’, geeft hij als voorbeeld.

Van vijf naar twee schepen

Het visserijbedrijf Prins Willem BV op Urk werd in 1967 opgericht en al snel voeren vijf schepen over de Noordzee. Vier broers en een oomzegger, allemaal een schip. In 2007 keerde het tij als gevolg van de duurder wordende gasolie. ‘We gingen terug naar twee schepen. En ik besloot mijn droom te verwezenlijken: een eigen viswinkel.’

Dat werd Meppel op de locatie die in de volksmond bekend stond als vishandel Kok. De mensen weten nu wel beter en Meppel mag blij zijn met een dergelijke zaak. Dat Johan in coronatijd ook de viskraam bij de Albert Heijn kon overnemen, maakte het plaatje voor hem compleet. ‘Daar lopen 15.000 mensen per week langs’, becijferde hij het aantal potentiële klanten.

Urker Vishandel

Vis gunnen om te paaien

‘Iemand die vis verkoopt, weet niet waar de is gevangen is. Als visser weet je wanneer de vissen paaien, zie je van week tot week hoeveel kuit er in de vis zit en wanneer de tijd rijp is om ze te vangen. Je moet de vis gunnen om te paaien’, zegt de ervaringsdeskundige. Kennis die hem een voorsprong geeft op de vishandels zonder Noordzee-ervaring. In de winkel en op de kraam zijn standaard- producten te verkrijgen. Donderdag is de vaste lekkerbekjesdag, op vrijdag is de kibbeling aan de beurt. De zalmslaatjes zijn niet te versmaden en alom hoog gewaardeerd, uiteraard helemaal zelfgemaakt, zoals ze ook tonijnslaatjes en wraps zelf maken. ‘Volgens geheim recept, ze zijn nauwelijks aan te slepen’, lacht hij. De vis komt allemaal vers uit de zee, voor een deel van de visafslag, voor een deel rechtstreeks van de broer van Johan. ‘Wij wonen op Urk en nemen iedere ochtend verse vis mee naar Meppel.’


‘We nemen iedere ochtend verse vis mee naar Meppel’


Perfecte nieuwe haring

In 2017 besloot Johan dat het tijd werd de zaak grondig te verbouwen. ‘Alles ging over de kop en het zag er prachtig uit. We zaten er nog maar koud in toen de nieuwe haring kwam. Kregen we bezoek van het AD, dat onze haring kwam testen. Het werd een 9, we waren de beste van heel Noord-Nederland’, vertelt Johan nu nog trots. Het had een mooie bijkomstigheid: ‘de mensen gingen speciaal voor onze haring van de snelweg af, de klanten kwamen overal vandaan. We konden ons geen betere herstart wensen.’

Diezelfde haring, maar ook vis als zalm en makreel, is volgens de vishandelaar van groot belang in coronatijden. ‘Daar zitten de goede omega 3-vetzuren in, die zijn goed voor hart- en bloedvaten.’ De zaak draaide ook het afgelopen jaar goed. ‘Veel bestellingen, mensen wilden thuis graag een vers visje eten.’

Johan van Slooten is trots op het bedrijf, zag zijn zoon Jan Willem als potentieel opvolger al binnenkomen en weet ook dat dochter Annemargré bijspringt. ‘Maar zonder mijn vrouw Janet had ik het nooit gered’, benadrukt hij.

Johan van Slooten

‘Met onze haring waren we de beste van heel Noord-Nederland’


Van Slooten vishandel

Slotplantsoen 3, 7941 LP Meppel I T 0522 251 668 I www.urkervishandelmeppel.nl