Makelaar Klappe nauw verbonden met Vollenhove

‘EEN GOEDE MAKELAAR KENT DE GESCHIEDENIS VAN DE WONINGEN’

Makelaar Klappe werkt in ‘twee werelden’. Het werkgebied beslaat de Noordoostpolder en Vollenhove en omstreken. “In de polder zijn alle gebouwen nog relatief nieuw, terwijl Vollenhove juist bol staat van de historie. Als je het vak van makelaar goed wilt uitoefenen, moet je de geschiedenis van de woningen kennen”, vertelt Klappe.

Tekst: Erik Driessen | Foto’s: Angela Scholtus

Makelaar Klappe

Bij geboorte kreeg hij een groot deel van die historie overgedragen. Veel sporen van de familie Klappe liggen in Vollenhove. “Ga je helemaal terug dan kom je uit op Schokland. Na de ontruiming van het eiland kwamen veel bewoners in Vollenhove terecht. De familie van mijn vader ook. Zowel van zijn vaders kant (Klappe) als zijn moeders kant (Kwakman) liggen de roots op Schokland”, vertelt Klappe.

Onbewoonbaar verklaard

Hij doet zijn verhaal in de woning van voormalig burgemeester Tuik. Dat markante huis, Aan Zee 12, met uitzicht op de haven van Vollenhove staat te koop en herbergt ook veel geschiedenis. “Waar nu de grote garage van de woning staat, stonden vroeger kleine huisjes die later onbewoonbaar zijn verklaard. Mijn overgrootvader woonde in een van die huisjes. Mijn vader is ook Aan Zee geboren, in een klein huisje verderop.”

Groene Draek

“Gregor van Nico, van Anne, van Japien Ikke”, glimlacht Klappe als hij zijn familie- geschiedenis vertelt. “Mijn overgrootvader Jaap was een van de laatste Zuider- zeevissers. Hij was eigenaar van de VN41. Bijzonder is dat die Lemster Aak model heeft gestaan voor de Groene Draek die nog steeds in bezit is van de koninklijke familie. Ook mijn opa was een bekend gezicht in Vollenhove. Hij was brugwachter. Niet iedereen vond het leuk dat hij nogal punctueel was. Lag je een minuut na 12.00 uur voor de brug, dan deed hij hem echt niet meer open. Dan ging hij eerst eten.”

Makelaar Klappe

Vader Nico

De familie Klappe verzette later zakelijk de bakens. Vader Nico startte in Vollenhove als makelaar. “Hij werkte eerst met een aantal andere zakelijke dienstverleners vanuit de Heilige Geestkapel. Toen ik 23 jaar was, vroeg hij of ik en mijn zus Annamarie bij hem wilden werken. Zelf was ik toen in dienst bij BMW-dealer Oolbekkink in Zwolle. Eerst verzorgde ik de hypotheken en verzekeringen en later haalde ik ook mijn makelaarspapieren”, vertelt Klappe. Ondertussen is Gregor dertig jaar actief als makelaar in Noordoostpolder en Vollenhove. Hij zag de woningmarkt voortdurend veranderen. Alleen al de laatste jaren ging het snel: een markt waarin huizen soms lang te koop stonden veranderde in een situatie waarin er nauwelijks nog woningen beschikbaar zijn.

Historische stad

Het werkplezier veranderde nooit. “Nee, ik vind het nog steeds een prachtig vak en ik werk met een mooi team. Katinka en Aline werken allebei al heel lang bij ons kantoor. We zijn bovendien actief in twee boeiende gebieden. Ondanks dat ik zelf in de Noordoostpolder ben opgegroeid, is de band met Vollenhove altijd nauw gebleven. Ik vind het prachtig om in deze historische stad als makelaar te werken.”


Lange Nering 116 | 8302 EG Emmeloord | www.klappemakelaardij.nl