HET GOVERNANCE BUREAU

NIJEVENER ALDERT HOKSBERGEN RICHT ZICH OP BESTUUR, TOEZICHT EN MEDEZEGGENSCHAP

Tekst: Peter Nefkens | Foto’s: Angela Scholtus

Aldert Hoksbergen uit Nijeveen houdt niet van dure woorden. ‘Die moeten wat mij betreft praktisch gemaakt worden. Ik ben van huis uit een schoolmeester en weet dat wanneer je met kinderen werkt, je niet te ingewikkeld moet doen.’ De 45-jarige Hoksbergen is eigenaar van Het Governance Bureau en heeft, samen met vier partners, als missie het realiseren van effectief evenwicht in bestuur, toezicht en medezeggenschap.

Aldert Hoksbergen is geboren en getogen in Amersfoort, kwam na de Pabo in Zwolle in zijn eerste onderwijsbaan terecht. Met deze school in Zoetermeer als startpunt ontstond een carrière die leidde tot directie- en bestuurlijke functies. ‘Ik werkte altijd vanuit het midden van het land, maar in 2010 zijn we met ons gezin naar Meppel verhuisd. Ik was interim-directeur van verschillende basisscholen en werd toen bestuurder van een scholengroep’, vertelt Hoksbergen.

Het governance bureau

Welzijn MensenWerk

Door de jaren heen werd zijn horizon verbreed, leerde hij de fijne kneepjes van het bestuursvak en werkte hij met tal van andere professionals samen. ‘Ik heb als toezichthouder voor Welzijn MensenWerk gewerkt en was ook lid van de Raad van Toezicht van Cultureel Centrum De Plataan in Meppel. Ik heb interimklussen gedaan op de Veluwe tot in het noorden van het land. Ik heb op die manier een solide basis kunnen leggen voor wat ik nu doe.’

Zijn sporen verdiend

Het Governance Bureau is niet voor niets werkzaam in onderwijs, zorg en welzijn, sectoren waar Hoksbergen veel ervaring heeft opgedaan en zijn sporen heeft verdiend. Als interim-bestuurder was hij al aardig zelfstandig, maar met de start van Het Governance Bureau in het begin van dit jaar, ging het weer een stapje verder. ‘Ik heb mijn ogen overal goed de kost gegeven en heb door corona een aanlooptijd van een jaar gehad. Veel trainingen en adviserende taken lagen stil, dan heb je tijd om alles nog eens goed op een rijtje te zetten.’

De onderwijsachtergrond van Aldert Hoksbergen heeft invloed gehad op het verloop van zijn carrière. ‘Maar ik ben vooral bestuurs- kundige en geen onderwijsspecialist. Ik kan de hoofdlijnen goed bewaken, maar er zijn anderen die meer weten van onderwijs.

Die mensen moet je in hun kracht zetten als bestuurder.’ Niet voor niets is de uil verwerkt in het logo van Het Governance Bureau. ‘De uil staat symbool voor wijsheid, die moet alert zijn om zich te handhaven en is een beeld van kennis en inzicht. Om dat te bereiken is evenwicht nodig, de uil balanceert en houdt het overzicht. Zo werken wij ook graag.’

Werken vanuit vertrouwen

‘Vanuit vertrouwen kun je goed samenwerken’ Het Governance Bureau heeft verschillende trainingen ontwikkeld en kan adviestrajecten op maat vormgeven. ‘Vertrouwen staat voorop, daar sturen we heel erg op. Vanuit vertrouwen kun je pas goed samenwerken’, weet eigenaar Aldert Hoksbergen.

Binnen het bureau werken vijf deskundigen samen, maar zo net na de start doen de partners het zonder duur kantoor. ‘We zijn in feite een netwerkclub, we hebben een postbus in Meppel en kunnen gebruikmaken van de mooiste trainingslocaties. Ik ben de initiatiefnemer, maar we zijn allemaal zelfstandig. De partners zitten verspreid door Noord-Nederland: in Zwolle, Assen, Meppel en Friesland. Ik werk een dag in de week voor het bureau, de andere vier dagen ben ik als interim-bestuurder aan het werk. Het is mooi om op die manier een balans in je werk te vinden. De anderen werken ook niet fulltime voor Het Governance Bureau, maar we zien het aantal opdrachten wel toenemen. Er zou best eens een partner bij kunnen komen’, stelt de Nijevener vast. Er is ook een aantal ervaren mensen in een flexibele schil werkzaam voor het bureau.

Wisselende klussen

De klussen zijn zeer wisselend en variëren van het bijstaan van een startende bestuur- der tot het organiseren van een complete leergang voor medezeggenschapsraden. ‘Ik coach ook startende leidinggevenden, dan loop je zo een maand mee. We wil- len ons daar sowieso meer op richten. We kregen onlangs nog de vraag om een traject op te zetten voor mensen die voor het eerst leiding gaan geven. Als leiding- gevende moet je eerst jezelf kennen, moet je ook leiding kunnen ontvangen en moet je andere mensen sterker maken. Dán ben je een goede leider’, weet Hoksbergen uit ervaring.

Fusieprocessen worden ook begeleid. ‘Neem twee dorpsscholen, dan doe je eerst een draagvlakonderzoek. Dat is het belangrijkste. Je hebt een harde en een zachte kant: het gevoel dat mensen bij een fusie hebben is zacht, hoe je van twee scholen één maakt, dat is de harde kant. Ook ik kan dan zakelijk zijn hoor.’

Meer info: www.hetgovernancebureau.nl

VIJF ADVISEURS MET ELK HUN EIGEN EXPERTISE

Er werken vijf adviseurs voor Het Governance Bureau, te weten Sjoeke Bloem, Harry Nijkamp, Marieke Andreae, Friso Kingma en Aldert Hoksbergen zelf. De vijf hebben allemaal hun eigen expertise. ‘Tegelijk hebben wij ook veel raakvlakken. We zijn allemaal zeer betrokken bij het bureau en weten veel van besturen. Drie van de vijf zijn vooral actief in het onderwijs, een andere collega heeft veel ervaring op universitair en HBO-niveau, er is iemand met een HRM-achtergrond en een andere collega is juist juridisch heel goed onderlegd’, geeft Hoksbergen aan.

het governance bureau

Het Governance Bureau werkt nu niet voor grote bedrijven, de focus ligt vooral bij non-profit instellingen en het midden- en kleinbedrijf. Voor ongeveer 80 procent wordt gewerkt voor onderwijsinstellingen. Volgens Hoksbergen staat het bureau ervoor open om meer leiders in het bedrijfsleven te coachen of op te leiden.

Het Governance Bureau werkt in heel Noord Nederland, maar dat de eigen regio van initiatiefnemer Aldert Hoksbergen niet vergeten wordt, blijkt wel uit een aantal activiteiten. ‘In november staat een leergang voor startende toezichthouders op de agenda bij Villa Kalkoven in Meppel en in maart gaan we een leergang voor voorzitters van Raden van Toezicht aanbieden in schouwburg Ogterop. Meppel is echt een stad waar je leuke dingen kunt organiseren.’


T 0522-47 55 84 I www.hetgovernancebureau.nl