PlasmaMade Staphorst

PlasmaMade zet Staphorst wereldwijd op de kaart

Het thema van dit nummer is ‘we gaan door.’ Als dat voor één bedrijf van toepassing is in deze roerige coronatijden, dan is het wel PlasmaMade Staphorst: het bedrijf van oprichter en directeur Martin van der Sluis. Zo doet hij samen met TU Eindhoven al geruime tijd onderzoek naar de luchtkwaliteit en luchtreiniging en of zijn PlasmaMade filter de oplossing is voor coronavirusvrije binnenruimten. Verder maakt hij samen met goede buurman Mubo Metaal Air Cleaners en liet hij aan het begin van de coronacrisis 3,6 miljoen mondkapjes in China produceren voor de zorgsector in ons land.

Filters

“Eigenlijk doen we nog hetzelfde als acht jaar geleden. Lucht reinigen met elektrische filters. Alleen lucht zie je niet, daarom denken we vaak van het zal wel goed zijn. Maar schone gereinigde lucht gaat steeds belangrijker worden. Dat beseffen we ons in deze tijd veel meer.”

Het woordje ‘we’ is in dit geval ook zijn vrouw Janita en broer Kenny. Samen vormen ze met nog een klein aantal medewerkers, PlasmaMade. Martin begon in 2002 als zelfstandig ondernemer. In 2004 bleek dat zijn zoontje astma had. Hij ging zich toen verdiepen in luchtreiniging. Zo ontstond in 2012 PlasmaMade.

Wereldspeler

Het bedrijf telt ‘slechts’ zo’n tien fte’s, maar is meer en meer een wereldspeler aan het worden. Dat kwam voornamelijk door de uitvinding van de PlasmaMade filter.

Tekst: Erik Riemens | Foto’s: In beeld met Rianne

Die past in iedere afzuigkap en reinigt de lucht in een handomdraai. Niet alleen de kooklucht, het filtert ook zweetlucht, sigarettenrook, bacteriën, pollen en zelfs virussen. Naast schone lucht bespaart het filter ook energie.

“De meeste afzuigkappen kosten juist veel energie en filteren lang niet alles uit de lucht. En ze winnen geen warmte terug, sterker nog dat wordt uitgeblazen in de buitenlucht. De PlasmaMade filter maakt hier een einde aan dankzij de zogenaamde recirculatietechniek. Dat is ventileren, maar tegelijkertijd ook de lucht zuiveren. Bergluchtschoon”, legt Martin uit.

“Veel mensen denken dat je ventileert door de ramen open te zetten. Dat werkt alleen als het waait. Als dat niet zo is, haal je juist onder meer fijnstof binnen. Als je de PlasmaMade Staphorst een poosje laat draaien en de ramen juist dichthoudt, dan pas is er sprake van een gezond en gereinigd binnenklimaat.”

Onderzoek

Zijn uitvinding sloeg enorm aan en werd wereldwijd verkocht. Investeerders boden veel geld, het gaf PlasmaMade Staphorst definitief de status van voorloper, maar Van der Sluis houdt zijn kaarten op de borst. “We doen wat we doen. Daar is blijkbaar steeds meer behoefte aan. Alles wat we doen begint met onderzoek en heeft ook te maken met voortschrijdend inzicht.”

“Zo hebben we tegenover ons pand aan de Achthoevenweg grond aangekocht voor de bouw van een productiehal. Het Plastic ABS halen we uit China, vervolgens wordt in een grote assemblagefabriek in Veendam verder gewerkt aan ons product. Dat gebeurt samen met het bedrijf Variass, waarbij we ook dagelijks gebruik maken van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dat zijn zestien enthousiaste jongens en meisjes. Vervolgens komen de filters weer terug in Staphorst, waar ze verpakt worden en de hele wereld overgaan.”

“Lucht zie je niet, daarom denken we vaak van het zal wel goed zijn”

Achthoevenweg 30, 7951 SK Staphorst I T 0522-468 071 I info@plasmade.com I www.PlasmaMade.nl