Small Miracles

‘Onze grootste beloning is de lach van ieder kind’

Goede doelen, er is er altijd één die je echt na aan het hart ligt. Voor Uitgeverij Trots op is dat Small Miracles. Wij verbinden ons dan ook met liefde aan de hulp, zorg, begeleiding en steun die deze stichting biedt aan met name zigeunerkinderen, kansarme kinderen en kinderen met een beperking in de Transkarpaten, het Hongaarssprekende deel van Oekraïne. “Als kind bepaal je niet waar je geboren wordt, maar het bepaalt vaak wel je toekomst”, zegt één van de oprichters, Jurjen Knot. “In de Transkarpaten zien wij kinderen die geen kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. Wij geloven dat God ons vraagt hen die kans te geven.”

In 2008 deden Jurjen en zijn vrouw Ruth vrijwilligerswerk in de Transkarpaten. Geraakt door het leven daar organiseerden zij een jaar later een jongerenreis. “Toen hebben wij zigeunerkinderen uit Oekraïne een geweldig zomerkamp op een camping in Hongarije kunnen geven”, vertelt Jurjen.

“Wij wilden deze kinderen helpen en dus zijn wij in 2010 in Oekraïne gaan wonen, waar wij in één van de zigeunerkampen ons eerste onderwijsproject hebben opgestart. Wij startten een peuterspeelzaal en gaven hulp met Engels op de al aanwezige basisschool. Ook stimuleerden wij oudere kinderen om naar de middelbare school te gaan.

Vaak organiseerden we op zaterdag een spelletjesmiddag en op zondag een bijbelschooldienst. In 2012 kozen wij ervoor om de projecten over te dragen aan lokale contactpersonen en terug te gaan naar Nederland.”

‘Wij zijn dankbaar voor wat wij mogen doen, maar doen graag meer’

Alle steun

“Natuurlijk bleven wij ons inzetten voor de zigeunerkinderen in de Transkarpaten, afwisselend vanuit Nederland en Oekraïne”, gaat Jurjen verder. “Naast onze onderwijsprojecten ondersteunen wij sinds 2013 ook een project voor kinderen met een beperking. “Met onze lunchprojecten verzorgen wij warme maaltijden op peuterspeelzalen en bij onze voetbalclub S.C. Small Miracles integreren zo’n 200 zigeunerkinderen en Hongaarse kinderen door samen te voetballen. Ook zijn wij nauw betrokken bij een kindertehuis voor meisjes, waarvan de ouders om diverse redenen (geen interesse, verslaafd, overleden) uit beeld zijn. Wij helpen met een luisterend oor, sportactiviteiten, gezonde voeding, kamers opknappen en energiebesparing. Volgend jaar willen wij daar een gymzaal en/of kunstgrasveld realiseren, waarbij wij steun uit Nederland goed kunnen gebruiken.”

Sinds augustus 2018 wonen Jurjen en Ruth met hun twee jonge dochters in Tornyospálca (Hongarije). Van daaruit bezoeken ze wekelijks de lopende projecten in Oekraïne. Vanuit Nederland worden zij ondersteund door het bestuur van Small Miracles. “Wij helpen door het promoten van de stichting (naamsbekendheid, werven donateurs, contact met sponsoren) en het organiseren van diverse activiteiten. Zo zijn we bezig met de voorbereiding van een jongerenreis in de herfstvakantie van 2021, waarbij veertig (met name) jongeren gaan helpen met het opknappen van een gebouw en het organiseren van kinder- en jongerenwerk.”

Small Miracles

Bruikbare goederen

Daarnaast richten we ons op het inzamelen van bruikbare goederen. “Sinds kort beschikken wij over een eigen opslag, waar alle kleding, linnengoed, verzorgingsproducten, muziekinstrumenten, speelgoed, schoolartikelen en meer worden opgeslagen voor het op transport naar Oekraïne gaat.” Heel bijzonder was de voorlichting op een basisschool in Staphorst, waar de kinderen wekelijks geld meenemen voor het goede doel. “De kinderen van groep 7 waren zo geraakt dat zij spontaan sport- en spelmaterialen zijn gaan inzamelen. Dit alles is belangrijk, maar waar het natuurlijk vooral om gaat is dat de kinderen in Oekraïne worden gezien en de kans krijgen zich te ontwikkelen.”

Word donateur of sponsor

Voor de continuïteit van het werk van de stichting, zijn vaste donateurs en sponsoren onmisbaar. Zowel periodieke als éénmalige donaties zijn van harte welkom. Ook komen we graag in contact met sponsoren die een project willen steunen, zoals het realiseren van een kunstgrasveld of zonnepanelen. Zeker nu de gevolgen van de Coronacrisis ook in Oekraïne duidelijk merkbaar zijn, kunnen wij iedere vorm van ondersteuning goed gebruiken. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op onze website.


Small Miracles logo