Dierenartsencombinatie Staphorst

Het werken met mens en dier maakt ons beroep afwisselend

Al voor de Tweede Wereldoorlog is meneer Wilders als dierenarts begonnen met zijn praktijk. Hij was de eerste gemeentedierenarts van Staphorst. Door de jaren heen hebben zich een aantal dierenartsen aangesloten bij de Dierenartsencombinatie Staphorst en inmiddels is het een maatschap van drie dierenartsen, Johan van Twillert, Adriaan Nijzink en Henry Seinen.

Het bijzondere vak van een dierenarts

De Dierenartsencombinatie Staphorst houdt zich bezig met rundvee, gezelschapsdieren en daarnaast schapen en paarden. “Wij hebben, naast twee dierenartsen die zich met alleen gezelschapsdieren bezighouden, drie dierenartsen die zijn gespecialiseerd in rundvee. Zij gaan ‘het veld in’ om op locatie aan de dieren zorg te verlenen. Dit kan gaan om spoedsituaties, maar ook om vragen of andere zorg. We doen ook aan bedrijfsadvisering om de gezondheid van de dieren te blijven volgen. Dit doen we door de bedrijfsresultaten van de dieren te bekijken en indien nodig bij ziekten kunnen we gaan zoeken naar een oorzaak en een plan van aanpak. Wij onderzoeken ziekten bij dieren altijd heel grondig, omdat wij als dierenartsen ook een verantwoordelijkheid voelen om het overspringen van een ziekte van dier op mens te voorkomen”, aldus Johan van Twillert. Ook ’s nachts staat er een dierenarts paraat om waar nodig hulp te kunnen bieden. Bijvoorbeeld wanneer er een koe moet kalven. Hiervoor zijn er, in samenwerking met buurtpraktijken, diensten voor rundvee en diensten voor gezelschapsdieren opgesteld.

Zo wisselen ze elkaar af en kunnen ze onderling kennis uitwisselen en elkaar helpen. Vroeger kwam er af en toe een trekker met veewagen voor het pand, met daarin een koe die hulp nodig had. Nu is dat niet meer het geval.

“Het is prachtig om een gezond pasgeboren kalf in het stro te zien liggen!”

Dierenartsencombi-natie Staphorst: “Alles voor de algehele gezondheid van het dier”


Bij de praktijk bevindt zich ook een trimsalon en een ruimte om uw hond te wassen. Maar dat niet alleen, ook is er een uitgebreid laboratorium aanwezig om onderzoeken te doen en is er een ruimte om röntgenfoto’s te maken. De tandheelkunde is ook een belangrijk onderdeel voor de algehele gezondheid van honden en katten. Ook daarvoor kunt u bij de Dierenartsencombinatie terecht. Er wordt nu veel meer gedaan aan de algehele gezondheid van de dieren. Wat betreft de gezelschapsdieren is het belangrijk om uw dier goed in de gaten te houden en écht naar het dier te kijken, soms kunnen problemen door een goede verzorging worden voorkomen. Denk hierbij aan regelmatig ontwormen, vlooien en teken bestrijden en het goed verzorgen van het gebit.

Sturing geven in de wirwar van informatie

“We willen in de toekomst nog meer kennis met de veehouders en de honden- en katteneigenaren gaan delen. In ons vak blijven we altijd leren en we willen de kennis graag delen. Soms zijn er bepaalde problemen of ontwikkelingen, waarbij we het belangrijk vinden om kennis over te dragen. Dat doen we door sturing te geven in de wirwar van informatie. Online is er heel veel informatie te vinden, maar wij adviseren mensen graag waar ze de juiste informatie kunnen vinden. Mensen kunnen met al hun vragen bij ons terecht. We hebben een paar jaar geleden ‘De Achterhoeve’ gebouwd, met een ruimte om lezingen te houden. In ‘De Achterhoeve’ bevinden zich ook de trimsalon, dogwash en de fysiotherapie voor honden. Ook houden we regelmatig open dagen en dan zien we vaak dat het mensen opvalt dat we eigenlijk een klein ziekenhuis voor dieren aan het worden zijn”, vertelt Johan met een glimlach.

Logo DAC Staphorst

Achthoevenweg 10, 7951 SK Staphorst I T. 0522-462 929 I www.dacstaphorst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *