Duwera Produktie Staphorst

WE MAKEN DEUREN, RAMEN EN KOZIJNEN IN DE ‘HOLLANDSE STIJL’

Tekst: Erik Driessen | Foto’s: In beeld met Rianne

“Je moet er op kloppen om te weten of het hout of kunststof is…”, zegt Klaas Dunnink van Duwera Produktie Staphorst als hij met een knokkel tikt op een kozijn dat verzendklaar staat voor een bouwproject. Dat moeilijk te bepalen onderscheid is precies de reden waarom het bedrijf aan de Industrieweg de laatste jaren sterk groeit. “Nederland is het enige land waar kunststof kozijnen zoveel mogelijk op houten moeten lijken. ‘De Hollandse stijl’, noemen ze dat in het buitenland”, vertelt Dunnink.

HOE HET BEGON

Hij begon in 1997 samen met Klaas de Weerd Duwera Produktie Staphorst. “Dunnink De Weerd Ramen”, glimlacht hij bij het verklaren van de bedrijfsnaam. De Weerd ging later zelfstandig verder als Duwera Sale en Dunnink legde zich toe op Duwera Produktie Staphorst. Bij het bedrijf gaan jaarlijks duizenden deuren en ramen in alle soorten en maten de deur uit naar grote of kleine bouwprojecten. Vaak naar projecten binnen een straal van honderd kilometer, maar ook leverde en monteerde Duwera Produktie Staphorst de kozijnen voor een grote wijnboerderij in Zuid-Afrika. Vanaf het eerste moment maakt Duwera Produktie Staphorst die van de producten van het bekende Belgische merk Deceuninck.

Duwera Productie Staphorst verkoopt zelf niet rechtstreeks aan particulieren, maar wel aan dealers. Een daarvan is M&R in Staphorst dat in hetzelfde pand is gevestigd. Dunnink loopt naar de showroom om alle producten te laten zien. Daar staan prachtige deuren en ramen in alle denkbare maten, inclusief glas en hang- en sluitwerk. Een groot deel van de collectie heeft een houtlook. “Geen land hecht daar zoveel waarde aan als Nederland. Hout past ook wel bij onze stijl van bouwen. Buiten dat is kunststof ook gewoon een heel mooi product”, zegt Dunnink.

“EEN GROOT DEEL VAN ONZE COLLECTIE HEEFT EEN HOUTLOOK”

duwera logo

Industrieweg 53, 7951 TA Staphorst I T 0522-463 669 I www.duweraproduktie.nl

KUNSTSTOF WINT TERREIN

Hij wijst op de linker onderkant van een kozijn. “Dat is een belangrijke reden waarom kunststof terrein wint op hout”, vertelt de Duwera- oprichter over de zogenoemde HVL-verbinding. “Sinds tien jaar kunnen we kunststof kozijnen aan de buitenzijde recht op elkaar verbinden, waardoor ze nog meer op hout lijken. Veel bedrijven en particulieren kozen tijdens de bouwcrisis daarom toch voor kunststof. De prijs en het onderhoudsarme karakter gaven nu wél de doorslag. Daar komt nog bij dat je met kunststof kozijnen, zeker in combinatie met triple glas, hogere isolatiewaarden haalt.

” Juist in een crisistijd veranderde de markt in het voordeel van kunststof. Omdat de techniek niet stilstaat, verdwijnt het onderscheid met hout steeds meer. “De verbindingen moesten we vroeger bijkleuren. Na een paar jaar zag je op die punten kleurverschil en dat ging weer ten koste van het uiterlijk. Twee jaar terug investeerden we in een nieuwe lasmachine die dat oplost. We waren destijds de eerste in Nederland met die apparatuur.”

NAAR DE TAARTPUNT

Duwera Productie Staphorst merkt in de dagelijkse praktijk de toenemende populariteit van kunststof kozijn, deuren en ramen. Het is druk aan de Industrieweg. In de productieruimte staan overal producten klaar voor bewerking of verzending. “We zijn uit ons jasje gegroeid. Daarom gaan we op termijn verhuizen naar de zogenoemde ‘taartpunt’ waar we ons verder kunnen ontwikkelen. Dat gaan we samen doen met M&R: die samenwerking bevalt ons allebei heel goed.”

Dunnink besluit zijn verhaal met een oproep. “We zoeken medewerkers met interesse in techniek. Ook op dit moment staat er een vacature open. Interesse? We gaan graag met je rond de tafel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *