De Mulderjongens, ambassadeurs van MS-research

Kiss goodbye to MS

‘Trots op’ is in contact gekomen met de schaatsjongens Mulder die zich inzetten voor MS-research. Oude familiebanden heeft dit interview tot stand gebracht. Trots op wil zich graag inzetten voor goede doelen en naast Stichting Small Miracles willen we in de komende editie ook graag uw aandacht voor MS-research. En we hopen dat we dan echt kunnen zeggen: Kiss goodbye to MS.

Wat is de reden dat jullie meedoen (mee hebben gedaan) aan ‘The May 50K’ en vertel hier wat over

RONALD

‘Als ambassadeur van MS-research doen wij mee aan de May 50K. Dit om meer aandacht te genereren voor de ziekte MS, maar zeker ook om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar een oplossing voor deze ziekte en een MS-vrije wereld!’

MICHEL

‘The May 50K’ is een wereldwijde actie om meer aandacht en uiteindelijk meer funding te genereren. Elke deelnemer zet een doel voor zichzelf, bijvoorbeeld 50km hardlopen/wandelen, en probeert dit in de maand mei te volbrengen. Daarnaast kun je op zoek naar donateurs om hen hierbij te steunen en daarmee ook het MS-research.

Het leven met MS maakt de wereld een stuk kleiner voor een persoon die het heeft, hoe ervaren jullie dit in het leven van jullie moeder? Wat maakt jullie als gezin sterk in het leven met MS?

‘In het begin merkten wij daar niet zo veel van. Moeders kreeg MS toen wij 5 jaar oud waren. ‘gelukkig’ ging het bij mijn moeder niet heel snel achteruit en merkten wij daar als kinderen ook niet veel van, ze klaagde er in elk geval nooit over. In de laatste jaren merk je wel dat het steeds lastiger wordt voor haar. Vooral fysiek gezien is ze beperkter geworden. Onze vader verdient daarom ook een grote pluim als mantelzorger!

MS-research
Foto: Vakfoto van der Beek – Ronald (met vest) en Michel ( met leren jas)

Het bezoeken van de Olympische Spelen, waaraan wij mee hebben gedaan, was een behoorlijke onderneming. Wij zijn heel dankbaar dat ze daarbij heeft kunnen zijn, maar dat ging niet vanzelf. Het maakt ons als gezin in die zin sterker, dat we bewust zijn dat het niet vanzelfsprekend is om op dit hoge niveau te mogen sporten. Het contrast is natuurlijk heel groot tussen Olympisch kampioen worden en het merken dat het lopen bij moeders steeds minder wordt.’

De rol van jullie ouders in jullie schaatsleven, wat betekent dit voor jullie?

MICHEL

Van jongs af aan brachten onze ouders alle broers overal naartoe en stimuleerden zij het beoefenen van de sport. Zij zijn onze grootste fans. Ik denk de ideale manier waarop je als ouder een sportcarrière van je kinderen kan beleven. Ze zijn enorme sportfanaten. Zij hebben ook bij al mijn broers wekelijks langs de kant gestaan van de ijsbaan of het voetbalveld. Doordat wij van de broers op het hoogste niveau mee mochten doen waren die reisjes soms iets exotischer maar ze waren er altijd voor al mijn broers. Het is fijn om te merken dat ze zo meeleven en genieten van wat we doen’, vertelt Michel.

RONALD

‘Het is een voorbeeld dat ik graag overneem voor mijn eigen kinderen. Daarnaast is het geweldig om te zien dat zij enorm kunnen genieten van alle momenten die er zijn geweest, en in mijn geval hopelijk ook nog aan komen’, vertelt Ronald vol trots.

‘Het is fijn om te merken dat ze zo meeleven en genieten van wat we doen’

Michel jij schaatst inmiddels niet meer, heb jij ook bepaalde doelen die je wilt halen voor je 40e?

MICHEL

‘Ik heb niet echt specifieke doelen van dingen die ik voor mijn 40ste moet halen. Voor nu geniet ik een beetje na van mijn sportcarrière. Ik ben ondertussen bezig om de opleidingen te volgen tot hoofdtrainer. Ook ben ik begonnen als assistent-trainer van de ploeg waar ik gestopt ben met schaatsen (Reggeborgh). Daar probeert iedereen in de ploeg elkaar te helpen om het maximale uit het komende schaatsseizoen te halen. Het seizoen waarin er weer Olympische Spelen zijn.’

Ronald wat zijn jouw ambities na je schaatscarrière, blijft dat ook in de schaatswereld?

RONALD

‘Ik heb wel een aantal ideeën over wat ik graag zou willen doen na mijn schaatscarrière maar zeker niet concreet. Hier wil ik ook niet te veel mee bezig zijn. Ik geniet van mijn leven als topsporter en hoop er nog een aantal jaren aan vast te kunnen plakken. Zo lang ik competitief ben blijf ik topsport bedrijven.’

Een vraag voor beide, wat zijn jullie verborgen passies naast schaatsen? Van Michel hebben we iets meegekregen, iets met zingen? Vertel daar eens wat meer over…

MICHEL

‘Ik hou inderdaad van muziek en vind het leuk om te zingen. Daar heb ik nu ook iets meer tijd voor dus zo nu en dan post ik eens wat. Of ik daar verder iets mee wil doen weet ik niet. Voor nu is het een hele leuke hobby die ik ook al wel had tijdens mijn sportcarrière.’

RONALD

‘Naast schaatsen zijn we beide veel met muziek bezig. Luisteren, bespelen enzovoorts. Daarnaast ben ik vader van 3 kinderen en hier probeer ik ook zoveel mogelijk van te genieten.’

Wat is jullie doel om mee te doen met The May 50K?

Uit recente onderzoeken lijkt het probleem bij MS (aantasting van de myelineschede rondom zenuwen) hersteld te kunnen worden. Om dit verder te onderzoeken en om te zetten tot medicatie is er zoals zo vaak meer geld nodig. Als dat werkelijkheid wordt kunnen we oprecht uitkijken naar ons hoofddoel als ambassadeurs van stichting MS-research: ‘Laten we gaan voor een MS-vrije wereld.’