Imposant Hasselt verleden terug in het straatbeeld

De binnenstad van Hasselt bloeit het laatste jaar helemaal op. Het Stadsteam werkt aan plannen die het centrum een nieuwe toekomst geven. Tegelijkertijd maakt het Bedevaartspad juist het imposante verleden van de Hanzestad én bedevaartsplaats beter zichtbaar.

Wie in de geschiedenis duikt, raakt onder de indruk van het vroegere karakter van Hasselt. Ook een wandeling door de oude binnenstad laat veel historie zien. Het Bedevaartspad vertelt daar vanaf komend jaar de verhalen bij. De route maakt op zeven locaties in Hasselt en één erbuiten (Zwartewatersklooster) het verleden beter zichtbaar en beleefbaar voor toeristen en inwoners. Hasselt onderscheidt zich met dat thema van andere Hanzesteden in Overijssel en Gelderland. Samen handelden ze met belangrijke steden langs de Oostzee. Hasselt is de enige die zich ook bedevaartsoord mag noemen. Dat heeft alles te maken met de Heilige Stede.

Vanaf het nieuwe toeristenseizoen wandelen bezoekers en wandelaars langs veel van die historische locaties. Kijk voor alle informatie daarover op www.bedevaartspadhasselt.nl

Hasselt was in de middeleeuwen een belangrijk religieus centrum. Veel pelgrims reisden af naar de stad aan het Zwarte Water waar later ook de Moderne Devotie een rol van belang speelde.

Verhalenpalen, informatiepanelen en een web-app leiden bezoekers door de historische binnenstad. Ze krijgen onder meer informatie over Peregrinus van Barmentlo. Hij vestigde zich eind 15e eeuw aan de Hoogstraat als één van de eerste boekdrukkers van Nederland. Hasselt was als Hanzestad eeuwenlang een centrum van scheepvaart en handel. Via het Zwarte Water en de Zuiderzee was de stad een belangrijke schakel tussen de steden in Holland en het Duitse achterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *