Biologische producten van Boer Willem

‘Mijn diepste drijfveer is de schepping goed beheren’

tekst: Erik Driessen | foto’s: In beeld met Rianne

Vlees van de eigen koe, weidevogelkaas, bloemhoning uit de Olde Maten, eieren van de eigen kippen en verse yoghurt. Het zijn biologische producten die ‘Boer Willem’ Courtz en schoonzoon Harm Jan Visscher verkopen in een winkeltje aan de Oude Rijksweg 300. “Steeds meer mensen eten bewust en halen graag voedsel uit de eigen buurt. Dat merken we hier ook”, vertelt Harm Jan.

Boer Willem heeft een biologisch bedrijf en houdt zich al jaren bezig met weidevogelbeheer. Zijn 49 koeien eten biologisch gras en per dag vier kilo brok. Dat levert uiteindelijk ook beter en gezonder vlees op. Dat bevat minder Omega-6- en meer gezonde Omega-3-vetzuren. “Eigenlijk is het simpel: een gezond leven voor de koe is ook goed voor ons”, zegt Willem, die aan het einde van een zonnige middag de winkel binnenstapt.

Zelfbedieningswinkel

Daarmee is de cirkel rond. Mensen genieten nu van de producten uit de eigen streek. “Mijn schoonvader dacht al lang over een winkel na, maar zag het vanwege de tijd niet zitten. Ik vind verkoop juist leuk, zeker met deze producten. Anderhalf jaar terug openden we deze kleine zelfbedieningswinkel en we zien de omzet nog steeds stijgen”, vertelt Harm Jan. Klanten kunnen contant betalen of een formulier invullen, zodat ze achteraf een rekening krijgen.

Klanten komen veel uit Staphorst en Rouveen, maar ook steeds meer uit Zwolle, Meppel en de rest van de omgeving. Ze profiteren onder meer van de ruime openingstijden. “Pas laat op de avond sluiten we de deur van de winkel. Vaak merken we dat in die laatste uurtjes nog producten zijn verkocht. Verder weten particulieren en bedrijven ons steeds meer te vinden voor pakketjes. Die maken we mooi op, zodat mensen een leuk cadeau uit de eigen streek ontvangen”, vertelt Harm Jan.

Schepping goed beheren

“Mijn diepste drijfveer is dat we de schepping goed beheren”, zegt Willem over zijn bedrijfsfilosofie. “Ook voordat ik de overstap naar biologisch maakte, gebruikte ik weinig kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Naast gezond voedsel vind ik het ook belangrijk dat we een leefbare aarde nalaten voor de volgende generaties.” Willem werkt samen met collega-boeren Wicher en Jarno. Van de melk die beide veestapels leveren, wordt weidevogelkaas gemaakt.

Beide Rouveners zorgen bij hun bedrijfsvoering voor ideale omstandigheden voor weidevogels. Dat betekent dat ze zorgen voor kruidenrijk grasland, een verhoogd waterpeil in de sloten en maaien in nauw overleg met de weidevogelbescherming. De koeien zijn vanaf het voorjaar tot november buiten. In de wintermaanden staan de dieren in de potstal waar ze hun kuddegedrag kunnen blijven behouden. De stal wordt twee keer per dag ingestrooid met natuurhooi. 

Dekkersland

Naast de winkel aan de Oude Rijksweg verkoopt Boer Willem ook enkele producten bij de boerderij aan het Dekkersland. Daar ligt het uitgebreide assortiment vlees niet. “Ik vind die verkoop heel leuk om te doen”, zegt schoonzoon Harm Jan nog een keer, in de wetenschap dat steeds meer mensen de producten van Boer Willem eten. Met een glimlach: “Als je het een keer heb geprobeerd, ben je verkocht…”

Boee Willem

“mijn diepste drijfveer is dat we de schepping goed behren”