Peter Mulder Transport

Specialist in transport vloeibare zuivel

In 1959 neemt Arend Mulder zijn eerste melkbussenrit aan van de zuivelfabriek in Rouveen. Ruim zestig jaar later rijdt het bedrijf van zoon Peter nog steeds voor Rouveen Kaasspecialiteiten. Met een modern wagenpark is Peter Mulder R.M.O. & Tanktransport een specialist in het transport van vloeibare zuivel in Nederland en omringende landen. Eigenaar Peter Mulder vertelt over de drie specialismes van het familiebedrijf Peter Mulder Transport.

Tekst: Erik Driessen | Foto’s: In beeld met Rianne

Rijdende Melk Ontvangst

“Met acht R.M.O.-wagens halen we per jaar zo’n 200 miljoen liter boerderijmelk op voor Rouveen Kaasspecialiteiten. Dat doen we in Noord- en Midden-Nederland, van Dokkum tot Arnhem. Melk is melk zou je zeggen, maar tegenwoordig halen we bijna twintig verschillende melksoorten op. Naast traditionele koemelk bijvoorbeeld ook biologische koe- en geitenmelk, weidemelk en Jerseymelk. Rouveen Kaasspecialiteiten richt zich op speciale kaassoorten. Dit betekent dat we melk van groepjes boeren – die aan bepaalde voorwaarden voldoen – apart moeten ophalen. Zo wordt er bijvoorbeeld koosjere kaas gemaakt, waarbij rabbi’s het complete proces van koe tot kaas controleren. Melk rijden is specialistisch werk. Zo zijn de wagens voorzien van pomp- en meetapparatuur en worden de chauffeurs opgeleid om op de juiste wijze kwaliteitsmonsters van de melk te nemen.”

Internationaal tanktransport

“Een in Staphorst waarschijnlijk minder bekend onderdeel van ons bedrijf, is het internationale tanktransport. Met zeven wagens transporteren we levensmiddelen tussen fabrieken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Zuivelproducten zijn onze specialiteit. Meestal rijden we voor zuivelhandelaren die melk, room of wei leveren aan bijvoorbeeld boterfabrieken of ijsmakers. Maar we kunnen ook andere vloeibare levensmiddelen transporteren, zoals vruchtensap of olie.”

Veevoeder

“Onze derde tak is het transport van vloeibare veevoederproducten. Voornamelijk voor Liprovit in Kampen, een onderdeel van Fuite Veevoeders in Genemuiden. Met onze tankwagens leveren we daar grondstoffen zoals weiconcentraat en kokosolie aan. Liprovit maakt daar vloeibare kalvervoeding van. Wij hebben één wagen onder de vlag van Liprovit rijden, die dit kant- en klare voer vervolgens transporteert naar kalvermesterijen in heel Nederland.’’

Familiebedrijf

“Mijn vader verwachtte in 1959 natuurlijk niet dat het bedrijf zich zo zou ontwikkelen. Begin deze eeuw nam ik de onderneming over. Sindsdien groeien we elk jaar voorzichtig door. We zijn een stabiel bedrijf en hebben het geluk dat we in ons werk weinig last hebben van de coronacrisis. We hebben een mooi team chauffeurs, met weinig verloop. Een aantal chauffeurs is al meer dan twintig jaar in dienst. Peter Mulder R.M.O. & Tanktransport is ook een echt familiebedrijf. Mijn zoon Kevin doet de planning en dochter Christa verzorgt de administratie. Daardoor kan ik zelf regelmatig een rit doen. Dat blijft een liefhebberij. Rijden, plannen en de contacten met opdrachtgevers in binnen- en buitenland, de combinatie van werkzaamheden vind ik het mooiste.”

“Van melkbussenritten naar R.M.O. en internationaal tanktransport”


Saskia van der Meer vertelt:

Saskia van der Meer is tien jaar chauffeur en rijdt sinds twee jaar R.M.O. voor Peter Mulder. “Twintig jaar terug verkocht ik samen met mijn man een kleine supermarkt. Hij begon later een transportbedrijf en toen haalde ik mijn rijbewijs. Eerst reed ik een jaar op Marokko. Heel spannend en avontuurlijk. Na acht jaar Campina was ik toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik bij Peter gevonden. Hier rijd ik veel over kleine weggetjes en komt het aan op manoeuvreren en rijtechniek. Dat vind ik prachtig. De gemoedelijke mentaliteit van Rouveen Kaasspecialiteiten, ons bedrijf en de boeren spreekt mij erg aan. Eerst keken ze wel vreemd op dat er een vrouw uit de vrachtwagen stapte, maar na twee jaar is dat ‘gewoon’.”


Peter Mulder

Wethouder Timmermanstraat 11, 7951 SH Staphorst

T 0522-46 04 30 I www.petermuldertransport.nl