Kragt en Elzinga slaan handen ineen

Tekst: Peter Nefkens | Foto: Rianne Brouwer

Bijna iedereen kent wel de spuiterijen, waar beschadigde auto’s weer als nieuw met een mooi laagje lak vandaan komen. Maar dat er ook bedrijven zijn die meubels, keukens en houtwerk in alle denkbare kleuren spuiten, is veel minder bekend. In Staphorst toont Wilfred Kragt met zijn bedrijf hoe veelzijdig het werk eigenlijk is.

Wilfred Kragt begon in loondienst als carrosseriespuiter, in zijn vrije tijd was hij hobbymatig bezig met het spuiten van meubels. ‘Dat groeide maar door en liep flink uit de hand. Ik ben daarom voor mezelf begonnen in IJsselmuiden, later heb ik in Staphorst de carrosserie er weer aan toegevoegd omdat transportbedrijven al snel naar mij toe kwamen voor het spuiten van hun wagenpark.’

Friese samenwerking

Kragt heeft het er enorm druk mee en is nu klaar voor een nieuwe stap met het bedrijf: een innige samenwerking met Elzinga B.V., een groot bedrijf gespecialiseerd in spuitwerk en gevestigd in het Friese Jirnsum. ‘Ons bedrijf bestaat al sinds 1860, ooit als schildersbedrijf begonnen, maar via het schilderen van koetsen en autoschadeherstel zijn we echt een specialist geworden in spuiten van carrosserie, industriële producten, straalwerk en coating van jachten’, vertelt commercieel directeur Sieb Elzinga.

Het bedrijf heeft diverse grote klanten, waaronder Scania. ‘Er wordt door Scania veel spuitwerk betreffende vrachtwagens en onderdelen aan ons uitbesteed’, weet algemeen directeur Wim Yntema. Beide bedrijven gaan elkaar vooral aanvullen, ‘Kragt door samenwerking’ noemen ze het gekscherend en serieus tegelijk. ‘Wilfred groeit zo hard met zijn bedrijf en richt zich met name op het interieurspuitwerk’, zegt Elzinga. Kragt knikt: ‘Maar ik blijf wel carrosserie doen, al zal ik meer werk onderbrengen bij Elzinga.’ Yntema benadrukt dat het vooral een kwestie is van capaciteit. ‘Wij verwerken wekelijks en enorme hoeveelheid producten in onze industriële lakstraat, dat is ons specialisme.’

Geen nee verkopen

Het mes snijdt aan twee kanten, want bij Elzinga in Friesland komen ook verzoeken binnen voor het spuiten van bijvoorbeeld keukens. ‘Die spelen wij nu door naar Staphorst, we hoeven allebei geen nee te verkopen aan de klant’, glundert Sieb Elzinga. ‘Samen vergroten wij op deze manier ons verzorgingsgebied’, vult Yntema aan. Voor de Staphorster onderneming geeft de samenwerking alleen maar meer mogelijkheden en Kragt kan zich wat meer richten op zijn grote passie: het spuiten van meubels. ‘Ik heb nog een mooie klant binnengehaald voor TV-meubels. Particulieren kunnen online een TV-meubel bestellen in elke gewenste kleur, wij spuiten het meubel dan. Het is er voor ons alleen maar drukker op geworden.’ De Staphorster heeft vooral zakelijke klanten, tot in Duitsland, België en Engeland aan toe. ‘Soms komt er een keuken voor een particulier tussendoor’, zegt hij erbij.

De mannen uit Friesland zijn onder de indruk van de veelzijdigheid van Wilfred Kragt. ‘Dit is een unieke combinatie hoor, daar zijn er niet zoveel van. En we hebben met Wilfred een goede sparring-partner gevonden, we kunnen elkaar via deze samenwerking echt verder ontwikkelen’, vindt Wim Yntema.


Wethouder Kuijersstraat 5
7951 SL Staphorst | Tel. 06-415 855 75

www.kragtijsselmuiden.nl