KOOS SLURINK WATERSPORT EN BELETTERING

Rijke historie uit Zwartsluis

Op 8 mei 2020 ging bij KOOS SLURINK WATERSPORT EN BELETTERING de vlag in top. Het familiebedrijf bestond 110 jaar en kan daarmee terugkijken op een lange geschiedenis.

Hoe het allemaal begon

De eerste Koos Slurink werd in 1884 geboren. Hij kwam bij zijn vader in de zaak, een bedrijf dat de beroepsvaart voorzag van brandstof, verf, touw, staaldraad etc. Tevens werden er zeilen gemaakt. In 1910 ging de 25 jarige Koos zelfstandig verder onder de naam Fa. Koos Slurink. Op 12 jarige leeftijd kwam zoon Herman in de zaak. Het zeilen maken hoefde hij niet te leren, dit was een aflopende zaak.

Oorlogsjaren

De oorlogsjaren waren heftig. Tien leden van het gezin waren actief betrokken bij het verzet. Vader Koos was de grote drijfveer. Het verzet, o.a. het drukken en verspreiden van de verzetskrant ‘Strijdend Nederland’, begon kort na de bezetting vanuit de scheepswinkel aan de Handelskade. Alle broers zijn één of meerdere keren in de gevangenis beland. Toon werd op 8 maart 1945 door de Duitsers gefusilleerd bij Woeste Hoeve. Vader Koos Slurink overleed in 1944 en vanaf die tijd werd de zaak overgenomen door de drie broers Pouwel, Herman en Jan, een samenwerking die 5 jaar duurde.

Jong in de zaak

Vanwege ernstige ziekte van Pouwel (overl. In 1964) kwam Koos, de oudste zoon van Herman, in 1963 op 14-jarige leeftijd in de zaak. Vanaf 1969 was de Fa. Koos Slurink zelfstandig gevestigd in Zwartsluis. Gaandeweg veranderden de tijden, de schepen werden groter en de concurrentie vanaf de grote rivieren heftiger. Hoogste tijd voor een nieuwe impuls.

Jaren ‘70

De uitbreiding van de plaatselijke jachthaven, het bestaan van een water- sportvereniging en de toename van vrije tijd gaven de watersport een impuls. In 1970 openden Koos en zijn verloofde Pia de “Aquatique” aan de Stationsweg.

Na 3 jaar werden de twee zaken aan de Handelskade samengevoegd. Alle activiteiten samen eisten veel energie en pa Herman gaf te kennen het rustiger aan te willen doen. In 1975 kwam Herman, de vierde zoon, in de zaak en in 1976 werd de scheepvaartafdeling verkocht aan de neven van Slurink BV. Met de jaren breidde de zaak zich verder uit met een afdeling scheepstuigage. In 1994 kwam Koos zijn schoonzoon Robert in de zaak en na de verhuizing naar de supermarkt 50 meter verderop aan de Stationsweg in 1996 kwam zijn oudste zoon Johan in de zaak. Op de nieuwe locatie werd de omzet verdubbeld en kreeg men ook nog gelegenheid om de zaak ernaast te kopen. En laat dit nu de voormalige ‘Aquatique’ zijn alwaar de watersport in 1970 begon. Bij KOOS SLURINK WATERSPORT EN BELETTERING is de cirkel rond.

Koos Slurink
Koos Slurink

Van crisisjaren naar betere tijden


Gaandeweg trok Koos zich steeds meer terug. Er volgde nog een verdere uitbreiding middels een afdeling reclamebelettering. De zaak floreerde tot de bankencrisis in 2008 aanbrak en de watersport een flinke dreun kreeg. Een aantal watersportwinkels in de regio verdwenen. Om te overleven werd sanering noodzakelijk hetgeen Robert deed besluiten om zelfstandig de tuigerij voort te zetten. Met de kennis van nu bleek dit een goed besluit.


Stationsweg 2, 8064 DE Zwartsluis | T 038-386 7190

| info@koosslurink.nl I www.koosslurink.nl