Boom familie

‘Diep geworteld in Meppel staan onze familiebedrijven in bloei’

Vanuit Almelo vestigde apotheker J.A. Boom zich in Meppel, waar hij zich in 1841 inkocht in de stadsdrukkerij. De Boom familie heeft zich daarmee geworteld in Meppel en de tweede en daarop volgende generaties traden in zijn voetsporen. De apothekerstak is uitgegroeid tot de nummer één laboratoriumleverancier en de drukkerstak tot een moderne uitgeverij voor een beter begrip.

De Bomen van Meppel

In drie portretten delen drie nazaten van J.A. Boom (1803-1893) hun trots op Meppel en meer.

tekst: Astrid Mensink | foto: Rianne Brouwer


John Boom

BOOM FAMILIE: KONINKLIJKE BOOM UITGEVERS

De geschiedenis van Koninklijke Boom uitgevers gaat terug tot 1841, toen J.A. Boom zich in Meppel inkocht in de stadsdrukkerij waar briefjes voor de kerk en de gemeente werden gedrukt. Van kerk en staat wilde hij echter niet afhankelijk zijn en dus kwam er een eigen publicatie: De Meppeler Courant. “In de loop der jaren volgden meer kranten en ook boeken”, vertelt John Boom, de huidige directeur van Koninklijke Boom uitgevers. “Inmiddels is het krantenbedrijf verkocht en richten wij ons volledig op het uitgeven van papieren en digitale publicaties in cultuur, wetenschap, educatie en beroep.”

In de ogen van Koninklijke Boom uitgevers speelt inhoudelijke, kwalitatieve, goed onderbouwde kennis een belangrijke rol in onze democratie. “Samen met zo’n driehonderd medewerkers en circa tweeduizend auteurs doen wij er dan ook alles aan om de maatschappij van kennis, inhoud en duiding

te voorzien. Zo hebben wij in Groningen met heel veel succes Boom voorgezet onderwijs opgezet. Speciaal voor vmbo, havo, vwo en gymnasium ontwikkelen wij er kwalitatief hoogwaardige lesmethoden voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en geschiedenis.”

Gezond bedrijf

Boom voortgezet onderwijs is overigens niet de enige locatie buiten Meppel. “In Amsterdam, Den Haag en Utrecht richten wij ons op respectievelijk wetenschappelijke, juridische en medische publicaties. Maar ons hoofdkantoor staat nog altijd in Meppel, waar ook Boom beroepsonderwijs is ondergebracht. Wij zijn trots op Meppel. Vanuit deze mooie stad hebben wij kunnen groeien tot waar wij nu staan. Wij zijn een gezond bedrijf en willen ons met publicaties in cultuur, wetenschap, educatie en beroep sterk blijven maken voor een beter begrip.”

“Meppel is en blijft belangrijk, het is ons thuis”

Boom Uitgevers Logo

Stationsweg 66, 7941 HG Meppel I

T 0522 – 266 111 I www.boom.nl


BOOM FAMILIE: BHOME@WORK

Uit liefde voor Meppel en het ondernemerschap

Wat Bhome@work met Koninklijke Boom uitgevers te maken heeft? Op het oog niets, maar wie het verhaal kent, weet wel beter. “Eind 1983 kwam ik als vijfde generatie bij Boom. Ik begon als directiesecretaris die vervolgens aan het krantenbedrijf leiding gaf. Vanaf 1992 tot mijn afscheid eind 2018 samen met mijn broer John aan het roer van het gehele bedrijf”, vertelt Mas Boom, initiatiefnemer van Bhome@work. “Ook na mijn afscheid bleef ik betrokken. Zo houd ik mij nog altijd bezig met het vastgoedbeheer. Verder moest ik op zoek naar een oplossing voor ons leegstaande pand aan de Zomerdijk. Die oplossing heet Bhome@work, een bloeiende community van inmiddels dertig veelal Meppeler ondernemers en zelfstandige professionals.”

Mas Boom

Van leegstand naar community

Het vullen van een leegstaand pand is overigens niet de belangrijkste drijfveer achter Bhome@work. “Het concept, dat wij samen met Still Sparkling uit Amsterdam en Glooow.com uit Nijeveen hebben ontwikkeld, is uniek voor Meppel. Wij hebben het op 1 maart 2019 via sociale media gelanceerd om precies een maand later de eerste bewoner te mogen verwelkomen. Inmiddels biedt Bhome@work dertig kleine Meppeler ondernemers zo veel meer dan een werkplek alleen. Samen vormen wij een gezellige community waar wij elkaar inspireren en werk gunnen, waar wij samen lunchen en events organiseren.”

Onze trots

Bewoners van Bhome@work huren een eigen ruimte, flexplek, vaste werkplek of meeting room inclusief gratis snelle wifi, koffie en thee. “De oude hallen waar miljoenen boeken lagen opgeslagen worden op dit moment getransformeerd tot de loods, een gildeplein voor timmerlieden, kunstenaars en andere makers. Al onze denkers en makers ontmoeten elkaar in de brasserie en blijven via een app en periodieke nieuwsbrief op de hoogte van het interne nieuws. Dit alles doen we uit liefde voor de stad. Een ongelofelijk leuke stad waar wij vanuit onze trots zorgvuldig mee omgaan.”

logo bhomeatwork

Zomerdijk 9E, 7942 JR Meppel

I T 0522 – 237 550 I www.bhomeatwork.nl


Boom Familie: BOOM B.V.

Nr. 1 laboratorium leverancier al 125 jaar verbonden met Meppel

Het verhaal van Boom B.V. begint dus in 1895. In dat jaar keerde J.A. Boom terug in Meppel, nadat hij in Velp tot apothekersbediende was opgeleid. “Weer in Meppel begon mijn overgrootvader met de verkoop van stremsels aan de toen opkomende zuivelfabriekjes”, vertelt de huidige directeur Bertjan Boom. “Later voegde hij daar olie, poetsdoeken, schoonmaakmiddelen, laboratoriummateriaal, kunstmest en zelfs landbouwmachines aan toe. Als echte apotheker verlegde mijn opa de focus vanaf 1942 naar laboratoriumartikelen, waarna mijn vader de stap naar totaalleverancier heeft gemaakt.”

In 1995 vormde groei, wet- en regelgeving de aanleiding om Boom B.V. van de binnenstad naar een nieuw bedrijvencomplex op het industrieterrein te verhuizen. “Mijn vader zag geen reden om het familiebedrijf elders te vestigen. Zeker toen kwamen veel medewerkers uit Meppel en de directe omgeving en ook zijn eigen verbondenheid met de stad is groot. Tegenwoordig zijn mijn broer Floris en ik de eigenaren van Boom B.V. waar ik sinds 2010 de rol van directeur mag vervullen. Mijn vader ziet het familiebedrijf nog altijd als zijn grootste hobby en is dus regelmatig hier.”

Mooie uitdaging

Bertjan is opgegroeid in het Boom familie bedrijf, maar vrijgelaten in zijn keuze voor opleiding en carrière. “Na een aantal jaren elders te hebben gewerkt, ben ik toch teruggekeerd op het nest. Nu bieden wij de internationale concurrentie het hoofd door continue onze toegevoegde waarde te laten zien. Dat betekent niet alleen blijven groeien in volume, maar ook een substantiële rol vervullen op de online markt. Het lanceren van een webshop is één, het garanderen van goed onderhoud en online service stap twee. Maar samen met onze betrokken medewerkers gaan wij die uitdaging met plezier aan.”

Boom_Logo

Rabroekenweg 20, 7942 JE Meppel

I T 0522 – 268 700 I www.boomlab.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *