Coaching met staart en manen

Wie kampt met een burn-out, psychische klachten of trauma denkt vermoedelijk niet meteen aan coaching met een paard. Toch legt het contact met paarden diepere problemen bloot en neemt het spanning weg, vertelt paardencoach Paula Fernhout. Met haar bedrijf Coaching met Staart en Manen
helpt ze onder meer mensen die last hebben van een trauma. Ze doet haar verhaal op Hoeve Beukers, de stal tussen Meppel en Zwartsluis waar ze haar sessies geeft.

“Paarden checken voortdurend hoe hun mede- kuddegenoten erbij staan. Ze willen weten of ze in staat zijn om te vluchten of om zichzelf te verdedigen. Dat natuurlijke gedrag vertonen ze ook in contact met mensen. Paarden voelen heel sterk of je bijvoorbeeld rouwt of een trauma hebt”, vertelt Paula over de basis van de coaching.

Diepere lagen

Ze werkt bij de coaching samen met haar Friese stamboekmerrie Tsjitske en soms met kleinere paarden. “Cliënten maken tijdens de sessies vooral contact met de paarden. Ik observeer heel goed wat er gebeurt. Aan het gedrag van het paard zie ik waarmee iemand worstelt. Vervolgens praten we over de diepere lagen.”

Paard neemt spanning over

Bovendien neemt een paard op natuurlijke wijze spanning weg bij mensen. “Mensen slaan spanning die een gebeurtenis of trauma met zich mee brengt op in hun lichaam. Daar hebben we dan heel lang last van. Paarden laten spanning juist heel snel los. Ook als ze die spanning van kuddegenoten, of in dit geval mensen, hebben overgenomen. Het is heel bijzonder om te zien dat cliënten de spanning tijdens een sessie van zich af voelen vallen.”

Traumaverwerking

Met Coaching met Staart en Manen is Paula onder meer gespecialiseerd in traumaverwerking. Dat klinkt als een zwaar en beladen onderwerp, terwijl dat lang niet altijd het geval is. “Bij trauma denken we aan een ongeluk of een ander drama, terwijl het ook om een kleine gebeurtenis kan gaan die toch veel invloed heeft op je leven. Bijvoorbeeld dat je geen ‘nee’ durft te zeggen, omdat je daar thuis als kind al moeite mee had. Zo’n trauma kan uiteindelijk tot een burn-out leiden.”

Coaching met staart en manen

Geen paardrijden

Paula benadrukt dat cliënten niet per se grote paardenliefhebbers hoeven te zijn. “Paardrijden maakt geen onderdeel uit van de coaching. Wel voer je soms opdrachten uit bij de paarden. Omdat sommige mensen Tsjitske te groot vinden, kan ik ook kleinere paarden van Hoeve Beukers gebruiken. Uiteindelijk draait het vooral om het contact met het paard en wat dat zegt over jouw situatie.”

Dierenliefhebber

Paula is zelf haar hele leven al dierenliefhebber. Daaruit is uiteindelijk haar praktijk ook ontstaan. “Ik ben een cursus gaan volgen omdat ik meer wilde weten over het contact tussen mensen en paarden. ‘Dat wil ik zelf gaan doen…’, dacht ik al tijdens de eerste les toen paardencoaching aan bod kwam. Ik hou van dieren en vind het mooi om mensen te helpen. Dat komt mooi samen in mijn praktijk Coaching met Staart en Manen.


Slingerbeek 18, 8064 JG Zwartsluis – 06 27869441
https://www.staartenmanen.nl