Burgemeester Inge Nieuwenhuizen: 

‘Blij met bedrijvigheid in De Wolden’

Als kind van een ondernemersgezin weet burgemeester Inge Nieuwenhuizen als geen ander wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Nu ze ruim honderd dagen op de burgemeestersstoel zit, heeft ze mogen ervaren hoe divers de ondernemingen in de gemeente De Wolden zijn.

‘Het ondernemerschap in De Wolden is heel breed, van detailhandel tot horeca, bedrijfsterreinen en agrariërs. Zo heb ik al gezien dat agrarische bedrijven heel innovatief bezig zijn. Daar kijken ze scherp hoe hun bedrijf toekomstbestendig kan worden gemaakt. Er wordt volop meegedacht en de boeren zitten er heel positief in’, heeft Nieuwenhuizen ervaren.

Ze woonde tot haar vertrek naar De Wolden in Gouda en was wethouder in de gemeente Bodegraven- Reeuwijk. Ook een regio met veel agrarische bedrijvigheid en ze had daar economische zaken in haar portefeuille. ‘De bedrijven hier zijn wat kleiner, maar zeker niet minder betekenisvol. Mijn eerste bedrijfsbezoek in De Wolden was aan De Bouter Groep in Ruinerwold, waar olijven worden verwerkt. Zo zijn er veel bijzondere bedrijven hier. Detailhandel is ook enorm belangrijk, ik ben groot voorstander van lokaal kopen. Dat is voor een dorp en de leefbaarheid echt belangrijk’, stelt Nieuwenhuizen vast. ‘Het midden- en kleinbedrijf is de ruggengraat van de samenleving.’

Inge Nieuwenhuizen

“Kwaliteit gaat boven snelheid in alles wat we doen”

Mooie familiebedrijven

In haar eerste 100 dagen als burgemeester zag ze dat De Wolden qua MKB en detailhandel alles wel in huis heeft. ‘Daar was ik blij verrast over en je ziet hier ook veel mooie familiebedrijven. Dat vind ik prachtig. Onze grootste werkgever is Modewereld Van de Belt in de Wijk. Dat de horeca de laatste maanden eindelijk weer kan draaien, daar ben ik heel gelukkig mee. Ik ga iedere week ergens anders een kop koffie drinken of uit eten. Wat dat betreft ben ik goed op stoom gekomen, je hebt hier ook een breed scala aan horeca.’

Dat ze dan wordt herkend en ook aangesproken, vindt ze helemaal geen probleem. Nieuwenhuizen vindt het zelfs wel mooi om weer andere mensen te leren kennen en ze te spreken.

Ingewikkelde processen

De eerste burger ziet het belang van recreatie en toerisme, heeft al genoten van een culinair verblijf aan de Brink in Ruinen en ziet met tevredenheid dat elke grote kern zijn eigen markt heeft. Wethouder Gerrie Hempen heeft in het college de portefeuille economische zaken, maar ook Inge Nieuwenhuizen kent als geen ander de problemen waar ondernemers in De Wolden mee kampen. Uitbreiding van bedrijfsterreinen in Ruinerwold (Hoge Akkers) en Ruinen (Voor de Blanken) gaat wat ondernemers betreft niet snel genoeg. Nieuwenhuizen snapt dat. ‘Maar daar gaan lange en soms ingewikkelde processen aan vooraf. Het gaat om bestemmingsplannen, bereikbaarheid en verschillende belangen; vanuit mijn vorige gemeente weet ik hoe dat werkt’, vertelt ze.

“Ik wil de mensen ontmoeten, want daar krijg ik echt energie van”

Het algemeen belang

‘We willen graag ruimte geven aan ondernemers en gaan het gesprek zeker aan. De meeste werkgelegenheid zit op de lokale bedrijfsterreinen en ondernemers uit de eigen gemeente moeten kansen krijgen. Een gemeente is echter geen bedrijf, wij werken voor het algemeen belang. We hebben te maken met ingewikkelde wet- en regelgeving; kwaliteit gaat boven snelheid in alles wat we doen. Maar ik begrijp wel dat de ondernemers graag zien dat het sneller gaat.’

Inge Nieuwenhuizen is vast van plan vele mooie bedrijven in de gemeente De Wolden te bezoeken. ‘Ik wil de mensen ontmoeten, want daar krijg ik echt energie van.’


De Wolden

Raadhuisstraat 2 | 7921 GD Zuidwolde | tel. 140528

www.dewolden.nl