Wielrennen en Anna van der Breggen

DE LIFESTYLE VAN EEN OLYMPISCH KAMPIOENE

Geen Zwartewaterlander heeft meer gewonnen dan Anna van der Breggen. Ze verzamelt Olympische titels, wereldkampioenschappen, grote rondes en klassiekers zoals een ander postzegels of voetbalplaatjes. Trots op Zwartewaterland spreekt met haar niet over wielrennen, maar over lifestyle.

Tekst: Erik Driessen |Foto: Eigen beeldmateriaal

Is wielrennen een lifestyle op zich?

“Voor mij zeker. Veel van wat ik doe, staat in het teken van wielrennen en dat heeft invloed op alle facetten van mijn leven. Het is mijn werk, maar de werkdag eindigt niet na 16.00 uur. Je voeding, herstel en slaapritme zijn onlosmakelijk verbonden met topsporter zijn.”

Wil een wielrenner er goed uitzien tijdens een race?

“Dit verschilt per persoon, maar mijn ervaring is dat de meeste wielrenners er gesoigneerd bij willen fietsen. Je zorgt dat je sokken recht zitten, over je beenstukken heen. De meesten willen een mooie outfit en een matchende helm, handschoenen en bril. Uiteindelijk gaat het om plezier in de sport en daarvoor heb je al die dingen niet nodig.”

Zie je tijdens buitenlandse wedstrijden een ‘lifestyle’ die je aanspreekt?


“Tijdens wedstrijden zitten we vooral in onze eigen ‘bubbel’, zeker nu. Cultuur snuiven is er vaak niet bij. Toch vind ik het mooi en inspirerend om gewoontes en manieren van mensen in andere landen te zien. Zo vind ik de Italiaanse keuken fantastisch. Ook vanwege de tijd die Italianen uittrekken voor eten en gezelligheid. Dat is de manier waarop ik ook graag eet.”

Anna van der Breggen
Anna van der Breggen

Is christen zijn ook onderdeel van jouw lifestyle?

“Dat heeft wel invloed op hoe ik leef en werk. Het maakt me er bijvoorbeeld van bewust dat het leven niet alleen maar fietsen is. Vrienden, familie of er zijn voor andere mensen is misschien nog wel belangrijker. Het geloof motiveert om na te denken hoe ik iets kan betekenen voor anderen, juist via mijn topsportcarrière.”

Na komend jaar stop je als wielrenner: waaraan wil je dan meer aandacht besteden?

“Ik zie er naar uit om meert huis te zijn met Sierk Jan en meer tijd te hebben voor familie, vrienden en alledaagse dingen. Daarnaast word ik ploegleidster bij mijn huidige ploeg. Ook daar zal genoeg werk aan de winkel zijn.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *