Cotap 80 jaar

“Onze Cotappers zijn de belangrijkste reden van het succes”

Vloerengroothandel Cotap bestaat tachtig jaar. Van een fabrikant van traditionele Genemuider biezen matten groeide het bedrijf uit tot een vooraanstaande full-service vloerengroothandel. Met eigen merken Ambiant, Floorlife, Co-pro, een samenwerking met vtwonen en eigen transport blijft Cotap stappen zetten. Algemeen directeur Klaas Bakker vertelt over werken bij Cotap en de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Tekst: Erik Driessen | Foto: Comceptum en eigen beeldmateriaal

Tachtig jaar Cotap

“Samen met mijn achterneef Alfred vormen wij de derde generatie Bakker binnen Cotap. Onze ‘Ba(k)kermat’ ligt in 1940. Broers Jaap en Klaas Bakker beginnen in dat jaar met de productie van biezen matten en kokosmatten. Als de kokosindustrie het een aantal jaar later moeilijk krijgt, zoeken ze nieuwe wegen. Cotap produceert dan bijvoorbeeld sisaltapijt. Later focust de tweede generatie zich vooral op de distributie van tapijt. Daarmee leggen ze de basis voor onze positie als marktleider in de vloerenbranche.”

Cotap Historie

Familiebedrijf

“Dat we er als familiebedrijf na tachtig jaar nog mogen zijn en een plaats in de gemeenschap mogen hebben, is een wonder op zich. Steeds als ik in het Tapijtmuseum foto’s zie van bedrijven die de afgelopen decennia zijn verdwenen, zie ik het als een gift van de Grote Gever, van Wie we alle dingen mogen ontvangen; ook ons tachtigjarig bestaan. Onze verbintenis met Genemuiden is hecht. Dat brachten we tijdens ons 75-jarig jubileum tot uiting met het kunstwerk op de rotonde. Ook dit jaar hebben we al het nodige gedaan voor Zwartewaterland en als afsluiting van dit jubileumjaar willen we nog wat extra doen voor de lokale gemeenschap. Sinds vorig jaar hebben we ook een vestiging in Hasselt waar ruim 65 medewerkers werken.”

Familiegevoel

“Het familiegevoel zie ik zeker terug bij ons bedrijf. Onze 175 werknemers zijn ‘echte Cotappers’ die zich graag inzetten om de klant morgen nóg beter van dienst te zijn dan vandaag. Die betrokkenheid is een belangrijke reden van ons succes. Bij ons krijgen mensen de kans om zich te ontwikkelen en door te groeien. Iedere medewerker heeft een app waarin we regelmatig informatie onder het personeel delen. We hechten veel waarde aan elkaar regelmatig, nu digitaal, te ontmoeten.”

Cotap Duurzaamheid

Duurzaamheid

“Duurzaamheid vinden we heel belangrijk. Vanuit onze christelijke overtuiging voelen we, als rentmeester, de verantwoordelijkheid voor de zorg voor onze aarde en de mens. Op onze panden liggen bijvoorbeeld ruim 3600 zonnepanelen en we produceren 40 procent meer energie dan we zelf nodig hebben. Ook onze nieuwe auto’s zijn volledig elektrisch. We zoeken continu nieuwe duurzame producten en mogelijkheden om ons verpakkingsmateriaal te reduceren. De uitvoering van ons duurzaamheidsbeleid gaat natuurlijk verder dan alleen de zorg voor onze aarde, want ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers is in onze jaarplannen verankerd.”

Merken

“Met ons eigen merk Ambiant richten we ons sinds de jaren negentig succesvol op woninginrichters. Voor parketzaken leveren we onder de naam Floorlife een bijzondere collectie harde vloeren met parket, laminaat en PVC-vloeren. Co-pro is ons derde merk. Dat bestaat uit een compleet assortiment vloertoebehoren. We zijn trots op onze samenwerking met vtwonen. Samen ontwikkelden we een prachtige collectie tapijt, PVC en karpetten. De kracht van onze commerciële collecties is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met onze collecties behalen onze klanten het beste rendement.”

Ambiant Vloeren CoProFloor Lifevtwonen

Eigen vervoer

“Cotap levert vloeren aan meer dan duizend woninginrichters, parketzaken en grote retailers. Een gedeelte van onze afzet doen we met eigen transport. Daarmee maken we voor klanten het verschil in service. Bovendien werken we nog efficiënter, omdat extra overslag niet meer nodig is. Ook hebben we de planning volledig zelf in handen. We rijden met veertien eigen vrachtwagens met eigen chauffeurs. Die noemen we ook wel ‘ambassafeurs’. Ze komen soms meerdere keren per week bij onze klanten over de vloer. Het zijn de gezichten van ons bedrijf.”

Eigen Vervoer Cotap

“Sinds vorig jaar hebben we ook een vestiging in Hasselt”

Werken bij Cotap

Cotap is een buitengewoon dynamisch bedrijf. Met z’n allen gaan we geen uitdaging uit de weg. Met mooie producten en een duidelijke strategie, zijn we marktleider in deze branche. We zoeken altijd naar nieuwe kennis en medewerkers om een belangrijke partner te blijven voor onze klanten. Ook nu hebben we een aantal mooie vacatures. We zoeken gedreven mensen, die samen met ons willen bouwen aan de toekomst van de organisatie en die graag onderdeel willen uitmaken van onze familie.

Werken bij Cotap
Werken bij Cotap
Werken bij Cotap

Oosterbrugstraat 27, 8281 BT Genemuiden

T 038 385 1515 | www.cotap.nl