Opzoek naar het ‘Boerengeluk’

Gele klompen, boerenkaas en zwartbonte koeien grazend in een groene wei. Bijna niets is zo Nederlands als deze klassieke beelden van het boerenleven. We zijn een natie van dominees en koopmannen, maar zeker ook van boeren. Wie zelf niet boert in onze regio ouder die dat nog wel deed.

Het aantal boerenbedrijven krimpt gestaag na de oorlog. En de agrariërs die doorgaan hebben het lang niet altijd gemakkelijk door veranderende regelgeving. Toch gaan veel boeren door met wat zij het liefste doen; werken op het land en genieten van de betrekkelijke vrijheid van hun werk.

Boer-zijn gaat niet alleen over het werk wat je doet, maar staat voor iets veel breders; het bepaalt je identiteit en je cultuur. En eenmaal geproefd van het boerengeluk willen velen nooit meer anders. Elke boer vindt dat geluk weer in iets anders. Het kan zitten in al het nieuwe leven dat je bijna dagelijks ziet ontstaan. Hoe fantastisch is het beeld van een pasgeboren kalfje die zijn best doet voor het eerst op eigen poten te staan.

Naast dit kleine genieten kan het boerengeluk juist ook worden ervaren door het grote plaatje. Rijdend over bunders land om al die uien te rooien, die gesnipperd in allerlei pannetjes terechtkomen, en zo talloze gezinnen voeden. Het besef dat je werk zo belangrijk is in die voedselketen zorgt dagelijks voor veel voldoening.

Zomaar twee voorbeelden van boerengeluk. Blader verder om te lezen wat verschillende agrariërs dagelijks ervaren in het mooie en belangrijke werk op de boerderij.

Boerengeluk Meppel

‘Mais oogsten is mooi werk’

Loon- en Grondverzetbedrijf

Guus Altena onderneemt met zijn eigen Loon- en Grondverzetbedrijf. Voor allerlei loonwerk gaan Altena en zijn werknemers de boer op. Altena: “We hebben pas weer mais geoogst met de hakselaar. Dat is mooi werk, samen met vier van m’n medewerkers bezig op het land.” Altena houdt van de afwisseling in het werk: van het zagen en versnipperen van bomen tot van alles wat op kantoor gedaan moet worden. “Dat laatste is ook prima. Ik ga richting de zestig en hoef niet meer de hele dag op trekker. Dat laat ik graag aan de jonge gasten over.”


Alida en Arend Prins

Alida en Arend Prins zijn enthousiaste agrarische ondernemers. Op hun Nijeveense boerderij fokken ze jongvee op voor biologische melkproductie, maar ze zijn ook akkerbouwers in de Noordoostpolder. Daarnaast proberen ze nieuwe dingen. Alida: “Boer zijn is een vrij beroep, we proberen steeds te denken in mogelijkheden.

Zo hebben we vorig jaar geëxperimenteerd met zoete aardappelen en onlangs een stukje natuur gekocht, grenzend aan ons bedrijf. Ons werk vraagt wat van het land, maar we doen ook graag iets terug voor het landschap. In de toekomst willen we de omgeving hier nog meer bij betrekken.”

‘We doen graag iets terug voor het landschap’


Boerengeluk Meppel

‘Waardering voor onze eerlijke producten

Melktap Nijeveen

Wat startte als probeersel, is drie jaar later met ‘Melktap Nijeveen’ een mooie verrijking van het melkveebedrijf van Jan en Baukje Brouwer. “Ik begon eerst met de verkoop van verse zuivelproducten in een hokje aan de weg”, vertelt Baukje.` In 2020 ging het hard lopen. Onze open zaterdagen op de boerderij werden steeds beter bezocht.

Niet alleen voor de verkoop van verse boerderijzuivel en eigen rundvlees, maar bezoekers mogen ook het robotmelken bekijken en kunnen onze kalfjes aaien. De interactie met klanten geeft mij energie plus de waardering die we krijgen voor onze eerlijke producten.”


Flinkert Vlees

“Het is een beetje als een grap begonnen, maar het is echt een succes geworden.” Nog geen twee jaar geleden begon familie Flinkert met de verkoop van vlees van eigen koeien. Steeds meer Meppelers en Nijeveners weten de boerderijwinkel te vinden voor een lekker stukje vlees dat bovendien goed geprijsd is. Niek Flinkert: “Veel mensen die hier eenmaal iets hebben gekocht zeggen nooit meer anders te willen.” Naast de enthousiaste particulieren is Villa Kalkoven een heel fijne buur: “Zij werken graag met ons vlees, vooral voor het verrassingsmenu.”

‘Wie eenmaal iets koopt, wil nooit meer wat anders’